čtvrtek 11. října 2012

O investičních filozofiích

Při investování (nejen) do akcií je vhodné uplatňovat předem danou strategii, často nazývanou investiční filozofie. Mou velkou chybou v prvopočátcích investování do akcií bylo, že jsem předem žádnou takovou investiční filozofii neměl a akcie jsem nakupoval spíše podle aktuální nálady, dojmů, trendů na trhu a podobně. Teď říkám, že by bylo bývalo dobré se tomuto chování vyvarovat. Na druhou stranu jsem rád, že jsem si tím prošel a ověřil si pravdivost tvrzení, že je potřeba mít předem definovánu nějakou racionální strategii – investiční filozofii.

Investiční filozofie každého investora by měla odrážet jeho samého, měla by vystihovat jeho názor na efektivitu trhu, racionalitu ostatních investorů a obecně fungování trhů.

Investičních filozofií je celá řada a jak píše pan Daniel Gladiš ve své knize Naučte se investovat: „s určitou nadsázkou by se dalo říci, že je tolik investičních filozofií, kolik je investorů“. Přesto existuje několik základních investičních filozofií, které jsou dobře vymezitelné. Mezi ně podle pana Gladiše patří:

  • růstová filozofie,
  • hodnotová filozofie,
  • časování trhu,
  • strategie využití arbitráží,
  • strategie aktivního obchodování a
  • technická analýza.

(popis jednotlivých filozofií viz zmíněná kniha)

Ze všech uvedených filozofií je mně osobně nejbližší hodnotová, ta se zabývá skutečnou hodnotou toho, co kupujeme (např. akcie) a porovnává ji s aktuální tržní hodnotou (za kolik je možné ji koupit). Na základě tohoto porovnání se pak dá o akcii usoudit, zda je levná či nikoliv. Pochopitelně je akcie levná v případě, že je její skutečná hodnota vyšší, než její tržní hodnota. No a zcela logicky je doporučováno vybírat si pro své investice právě levné akcie.
  

2 komentáře:

  1. Ještě jsem mohl dodat: Doporučuji přečíst knihu "Naučte se investovat" všem, kdo to myslí s investováním do akcií vážně..

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, objevil jsem Váš blog. Velmi se mi líbí, i když je zatím stručný. Rovněž jsem zastáncem hodnotové strategie. Kromě akcií investuji ještě do nemovitostí (ty zatím značně převládají). Mým cílem do budoucna je vytvořit portfolio dividendových akcií, které mi bude v čisté hodnotě každý měsíc generovat na dividendách v průměru jeden čistý průměrný plat v ČR. Tedy v současné době v průměru cca 18 tis. K tomu potřebuju mít akcie za 4 mil. Teď jsem na 600 tisících, takže mě čeká ještě dlouhá cesta.
    Ještě doporučuji knihy: Benjamin Graham: Inteligentní investor (není to tak čtivé jako Daniel Gladiš, ale je to velmi užitečné), dále Nová Bufetologie (M. Bufet a D. Clark - super knížka) a zajímavá je i kniha "Akcie a burza, jediná kniha, kterou potřebujete". Je zajímavá, i když jí napsal L. Konečný, který má velmi svérázné názory. Užitečné jsou především vysvětlené hodnotové ukazatele a jejich překjlad do němčiny a německé zdroje, odkud čerpat informace pro hodnotovou analýzu.
    Pokud Vám to nebude vadit, rád bych někdy porovnal Vaše a mé akciové portfolio.

    Děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že chcete přispět do diskuze :-)